Domáci jogurt z chladiaceho boxu

Máte radi jogurt? Ozajstný živý a smotanový? Ponúkam vám môj návod, ktorý robím už dobrých 10 rokov. Skoro každý týždeň. Nikdy sa mi nepokazil. V chladničke vydrží aj 3 týždne. Používam mlieko z mliekomatu, alebo priamo z farmy. 

Príprava pozostáva 3 fáz:

  • pastrilizácia mlieka ( zahriatie a schladenie )
  • naočkovanie a zretie jogurtu
  • chladenie s následným skladovaním
Základné pomôcky, ktoré používam. Chladiaci box, zaváraninové poháre, teplomer z Ikea, ktorý má zvukovú signalizáciu. Vďaka ti Ikea, že nemusím utierať vykypené mlieko zo sporáku.

1. Pasterilizácia

znamená zahriatie mlieka pri vysokej teplote po krátky čas, najmenej 71,7°C počas 15 sekúnd. Pri tomto tepelnom ošetrení mlieka sa docieli zdravotná bezpečnosť mlieka, ale súčasne sa musia čo najviac zachovať pôvodné fyzikálne, chemické a biologické vlastnosti mlieka a výrobkov, ktoré sa vyrábajú z pasterizovaného mlieka. Takto ošetrené konzumné mlieko sa označuje ako pasterizované mlieko. Spravidla sa používa zahriatie mlieka na teplotu 85°C počas pár sekúnd a takéto konzumné mlieko sa označuje ako vysokopasterizované mlieko.

Zahriatie



Mlieko nalejeme do hrnca, odporúčam takýto ako na fotke, má zobáčik na nalievanie. Určite oceníte pri plnení pohárikov. Zapnem sporák na plný výkon. Mlieko sa zohreje asi za 10 minút. Vložím sondu teplomeru do mlieka a nastavím na 72 °C. Kým teplomer zapípa a prídem ku sporáku určite prejde potrebných 15 sekúnd. Vypnem sporák.

Schladenie



Horúce mlieko prelejem do pohárov. Neprikrývam viečkom, rýchlejšie sa mlieko ochladí. V lete sa múch nedá ľahko zbaviť, tak prikryjem utierkou. Jogurt, ktorý budem používať na očkovanie si dám ohriať na izbovú teplotu. Teplomer vložím do pohára. Chladenie trvá možno aj 1,5 hodiny. Na teplomere signalizácia funguje iba smerom hore. Takže teplotu treba chodiť kontrolovať. 

Zo začiatku som poháre ešte aj vyvárala vo vode. To som prestala robiť, pretože mlieko, ktoré nalejem do pohárov má teplotu nad 70°C. Okrem toho na umývanie používam v umývačke program na vysokú teplotu. 


2. Očkovanie a zretie

Na očkovanie používam kupovaný živý jogurt. Funguje samozrejme aj posledný domáci. Zvykla som si , ale dávať tento. 


Ak je teplota mlieka v pohároch od 50°C do 40°C pridám do každého pohára čajovú lyžičku jogurtu. Poháre uzatvorím a vložím do boxu. Nechávam ich tam 24 hodín pri izbovej teplote. Nedávajte do studenej komory. V lete stačí aj 12 hodín. 

3. Chladenie s následným skladovaním

Ešte treba poháre preložiť do chladničky, aby jogurt stuhol. 

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Oživenie sušeného kvásku

Ako pestovať batáty na Slovensku